De ce este important să lucrezi în echipă?

Orice antreprenor de succes știe că afacerea lui performează dacă are în spate o echipă unită, care comunică și lucrează bine împreună. Dacă te gândești să-ți deschizi o afacere în viitor, trebuie să înțelegi de pe acum importanța lucrului în echipă. De-asta am rugat un Team Coach EA – The Entrepreneurship Academy să ne vorbească despre munca în echipă.

Când te-ai alăturat comunității de Coachi de la EA?

În toamna anului 2019. Sunt aproape patru ani de atunci și sunt extrem de recunoscătoare echipei EA și studenților mei pentru experiența bogată pe care mi-au oferit-o. Am avut multe împliniri văzând parcursul de dezvoltare al studenților pe o perioada mai lungă de timp, multe întrebări noi la care am căutat răspunsuri, provocări de a face lucrurile altfel și mai bine, multe zâmbete și energie bună.

Care este rolului tău în parcursul academic al studenților de la EA?

Eu am cel mai frumos rol din EA. Cel de Team Coach. Să fii Team Coach la o echipă de tineri antreprenori, care își caută și își construiesc propriul parcurs, propria afacere, propria identitate lucrând și crescând alături de o echipă care îi susține, este minunat.

Cum ajuți studenții?

Prin rolul meu, îi ajut să-și descopere atât punctele forte pe care le au, cât si limitele pe care de cele mai multe ori și le pun singuri în propria dezvoltare. Parcursul lor nu este unul liniar și trebuie să am răbdare și încredere că vor face saltul cel mare înainte. Pentru acest scop îi observ în interacțiunile cu echipa, îi stimulez să își asume noi provocări și roluri active în diverse situații și să iasă din zona de confort, le dau feedback. Pot face aceste lucruri pentru că sunt alături de ei în fiecare săptămână în sesiunile de echipă și le cunosc dorințele lor de dezvoltare pe care le fac explicite la începutul fiecărui semestru. Pe lângă asta, îi susțin cu încurajări și resurse.

 

De ce este important să înțeleagă rolul muncii în echipă?

Lucru în echipă este un skill în sine, necesar în viață, indiferent de domeniu de activitate și chiar dincolo de viața profesională. De multe ori, în companii, acest skill este subestimat în favoarea skill-urilor tehnice, însă valoarea lui iese ușor la suprafață în situațiile dificile, în care avem nevoie de mai multe minți pentru a rezolva o problemă. Este o întreagă știință în spatele dezvoltării acestor skill-uri și mă bucur că studenții noștri au ocazia să o descopere încă din facultate. Cred că asta le va crea un avantaj competitiv major în câmpul muncii.

Dacă lucrul în echipă este ceva mai des întâlnit ca termen si ca practică, nu pot spune același lucru despre învățarea în echipă. În viața de business, echipele care învață împreună au cea mai mare performanță sustenabilă. Există o relație foarte puternică și directă între cele doua. Aș spune chiar una de cauzalitate. Problema este că, în societatea noastră, cu sistemul actual de învățământ, plecăm pe drumul ăsta cu un handicap mare și mai întâi trebuie să dezvățăm lucruri pentru ca să putem să învățăm. Învățarea împreună este foarte diferită de învățarea individuală și necesită procese diferite. 

Care sunt criteriile importante pentru un antreprenor atunci când își alege oamenii din echipă?

În primul rând, eu mă uit la scopul echipei din care va face parte și în funcție de ce avem deja în echipă, stabilesc împreună cu echipa ce ne mai trebuie în completare, pentru a ne atinge scopul și obiectivele. Asta acoperă o zonă de skill-uri sau abilitățile tehnice / funcționale specifice echipei noastre, care ar trebui să fie peste cele standard ale unui rol asemănător.

În afară de această zonă tehnică, mai am câteva criterii foarte importante:

  • capacitatea persoanei de a rezolva probleme complexe
  • dacă rezonăm din punct de vedere al valorilor și comportamentelor dezirabile
  • capacitatea de a lucra în echipă.

Nu caut superstaruri care să dea gol singuri, pentru că eu cred în valoarea echipei. De altfel, este mult mai ușor să găsești oameni care își fac treaba bine individual și mult mai greu să ajungi la cei care sunt capabili să obțină performanță împreună cu alții.

De ce e important ca în business să știi să lucrezi în echipă?

Orice organizație este un sistem, un organism viu. Doar împreună cu ceilalți sistemul își poate împlini scopul și poate progresa. O putem numi “o echipă de echipe”. Cu cât înțelegem asta mai repede, cu atât putem schimba mai bine regulile jocului în favoarea noastră. Altfel, se pierde multă valoare pe drum. Nu e că nu merge firma, ea poate funcționa OK, dar nu atinge performanța pe care ar putea să o atingă. 

Cât de importantă este cooperarea într-un business?

Am văzut multe companii în care o problemă des întâlnită este cooperarea dintre echipe / departamente. Există multă neclaritate în scopul și procesele fiecărei echipe, lucru care se propagă în sistem înzecit în relația cu celelalte echipe. Pe de altă parte, o echipă performantă, nu doar ca va obține rezultate foarte bune de business pe termen lung, dar va fi o sursă de energie, inspirație și creștere pentru membrii ei, ceea ce duce la retenția oamenilor și la engagementul / angajamentul lor. Aceste echipe pot fi o sursă de inspirație și învățare și pentru celelalte echipe din organizație. În același timp, pentru a obține acea mare “echipă de echipe” care este organizația, este nevoie să lucrăm și la interacțiunile dintre ele.

Antreprenorii aflați la început de drum au de cel mai multe ori intenția să lucreze singuri, să-și rezolve singuri problemele, din dorința de independență. Cu toate astea, trebuie să înțeleagă că dacă reușesc să-și dezvolte o echipă performantă, atunci business-ul lor va avea succes.

Aplicațiile la EA sunt deschise. Verifică aici care este următorul deadline! 

Vrei să afli mai multe despre EA - The Entrepreneurship Academy?

Vrei să afli mai multe?
Stabilește-ți o întâlnire individuală cu un Admission Specialist

Partenerii noștri