Learn how to learn: Cum înveți eficient pentru BAC?

Perioada BAC-ului vine cu mult stres pentru elevi, we know the drill A mai rămas o lună până la examen și probabil că presiunea celor din jur e din ce în ce mai mare. 

Andreea Găitan, studenta noastră de anul 4 și fondatoarea business-ului Învață de 10, are câteva tips & tricks pentru tine, care te vor ajuta să-ți organizezi timpul în următoarea perioadă și să înveți eficient. 

Let’s jump right in!

Despre afacere

În 2020, după ce ai dat BAC-ul, ai pornit afacerea Învațăde10 pe Instagram, unde ai început cu sfaturi și tips & tricks pentru liceeni. Poți să ne spui cum ai reușit să pornești un business pe Instagram și să îl faci să crească în doar câțiva ani?

În primul rând, am pornit de la problemă: învățatul pentru bacul la biologie. Am realizat că pot împărtăși pe Instagram materia pentru BAC structurată, care să-i ajute pe elevi să învețe mult mai eficient. În primă fază am început cu acest tip de postări, care au prins super bine și astfel s-au transformat în kiturile BIOde10. Apoi, am continuat să ofer conținut valoros: sfaturi, tehnici de învățat, tips & tricks pentru BAC, care să facă viața elevilor mai ușoară. Toate astea m-au ajutat să construiesc o comunitate minunată, de peste 7000 elevi, care să susțină și business-ul.

Tips & Tricks

Ideea pentru afacerea ta a pornit dintr-o nevoie pe care ai descoperit-o la tine și la colegii tăi de liceu: nevoia de a învăța eficient. Poți să ne spui care sunt principalele metode de învățare pe care le recomanzi pentru pregătirea eficientă pentru examenul de BAC?

Ca să învățăm eficient, sunt 3 pași de urmat:

1. Înțelegerea materiei

Dacă nu înțelegem ce vrem să învățăm, ajungem să tocim și să nu reținem nimic pe termen lung. De aceea cred ca ar trebui să se pună mult mai mult accent pe înțelegerea informațiilor în primă fază. Iar ca să vedem dacă am înțeles un anumit concept, cea mai bună metodă de verificare este dacă putem să-l explicăm cu cuvintele noastre unui om care nu știe acea informație.

2. Învățatul propriu-zis

Deși fiecare reține informații în diverse moduri, e foarte important să adăugăm și metode de învățare activă. Spre exemplu, după ce am terminat de învățat un capitol, închidem cartea și scriem pe o foaie tot ce am reținut. Apoi, ne verificăm și vedem ce am greșit / omis. Astfel, ne punem creierul la treaba și facilităm procesul de reținerea informației.

3. Repetiția

După ce am înțeles și învățat materia, repetiția este cea care ne ajută să sedimentăm informațiile, ca să le știm pe termen lung. Repetiția trebuie să fie constantă. E important să notăm la finalul repetiției ce anume nu am știut sau am greșit, ca să le mai reluăm pe viitor și să ne asigurăm că le reținem într-un final.

Din experiența ta, crezi că e suficient ca elevii să învețe materia așa cum este ea în manuale sau este util să exploreze și alte resurse? Poți să ne spui ce a funcționat pentru tine?

Pentru mine nu a funcționat deloc învățatul din manuale, cred ca nu sunt făcute ca să faciliteze procesul de învățare, la mine mai mult l-a încurcat. Tocmai de aceea am ajuns să creez kiturile BIOde10, fiindcă nu am găsit niciun alt material care să ofere informația structurată și cu imagini sugestive care să mă ajute să înțeleg și să rețin logic.

Ce m-a ajutat pe mine a fost să iau toată informația și să o structurez, ca să-mi fie mai ușor să o rețin. Mi-am creat un folder în telefon cu imagini sugestive pentru ceea ce învățăm, fiindcă mi-am dat seama că atunci când vizualizez materia, îmi este mult mai ușor să o învăț.

Mai sunt mai puțin de două luni până la BAC și știm că majoritatea elevilor se apucă de învățat cu puțin timp înainte. Din perspectiva asta, tu ce strategii ai folosit sau recomanzi pentru gestionarea timpului și planificarea studiului în perioada dinaintea examenului de BAC?

Eu mi-am făcut un program de studiu, ca să știu în fiecare zi ce ar trebui să mai învăț / repet până la BAC. Apoi, la fiecare repetiție evaluăm cât de bine m-am descurcat. Capitolele pe care nu le știam atât de bine, le repetam mai des.

Un alt lucru pe care l-am făcut a fost să am pus mult mai mult accent pe variantele de BAC. Așa am văzut și ce goluri mai am în materie, dar m-am obișnuit și cu formatul exercițiilor.

Probabil că și tu ai experimentat perioade în care ai fost mai puțin motivată să înveți pentru BAC sau pentru un examen. Poți să ne spui ce crezi că ajută în astfel de momente să faci pentru a crește motivația și concentrarea?

Când vine vorba de motivație, cred că ajută să ne gândim la DE CE-ul din spatele învățatului sau al unor examene. De cele mai multe ori, învățatul e doar o modalitate prin care ne atingem un obiectiv mai măreț. Spre exemplu, altfel îți vine să înveți pentru admitere când știi că visul tău e să devii doctor. Iar legat de concentrare, cred ca mediul în care învățăm sau lucrăm ne poate ajuta sau încurca. Cu cât facem acest mediu mai plăcut și cu mai puține distrageri, cu atât ne putem concentra mai ușor. 

Poți să ne spui care crezi că sunt câteva tehnici prin care elevii pot să rețină informația într-un mod diferit, altfel decât mecanic? 

Ce m-a ajutat pe mine să rețin mai eficient informația a fost să repet cu ajutorul unei table albe. Practic, atunci când voiam să repet un anumit capitol, scriam pe tablă cuvintele cheie, mă verificam cu notițele și mă corectăm.

Încă o tehnică care m-a ajutat enorm, mai ales la română, a fost cea a Mind Map-urilor. Scriam în mijlocul foii numele eseului, iar apoi trăgeam săgeți pentru fiecare paragraf, unde notam cuvintele cheie și apoi mă verificam.

Metodele astea au fost extrem de utile pentru mine și mulți elevi din comunitate le folosesc.

BAC-ul a venit și pentru tine probabil cu mult stres. Ce le-ai recomanda elevilor să facă în perioada examenului de Bacalaureat ca să minimizeze stresul?

Să se focuseze pe ce este în controlul lor, adică să facă tot ce ține de ei și mai apoi să aibă încredere că lucrurile se vor așeza în favoarea lor. 

Vrei să fii la curent cu ce se întâmplă în facultate? Urmărește-ne pe Instagram, Facebook sau TikTok!

Vrei să afli mai multe despre EA - The Entrepreneurship Academy?

Vrei să afli mai multe?
Stabilește-ți o întâlnire individuală cu un Admission Specialist

Partenerii noștri