Cum să ai succes ca antreprenor? Interviu cu Anca Amariei, Co-fondator al EKA, Centrul Stării de Bine

Chiar dacă deții deja propriul business sau te gândești să-ți deschizi o afacere în viitor, experiențele celorlalți antreprenori vor fi de interes pentru tine. La fel și sfaturile lor, care pornesc din propria experiență. În articolul de aici am discutat cu Anca Amariei, co-fondator și „antreprenor al stării de bine” la EKA, Centrul Stării de Bine. Let’s take a look!

Despre EKA 

Centrul EKA este primul hub cu servicii integrate de psiho-educație, wellbeing și dezvoltare personală din București, care abordează integrat pilonii minte-corp-relații. EKA oferă servicii precum: coaching emoțional, coaching de cuplu, mental fitness, terapie prin yoga, focusing, meditație ghidată, terapie vibrațională prin sunet, masaj, consiliere vocațională, nutriție funcțională, antrenamente de respirație, constelații sistemice și multe altele. Toate acestea sunt oferite prin sesiuni individuale, evenimente de grup, grupuri de suport, ateliere și retreat-uri transformaționale, pentru adulți, adolescenți, familii, angajați și antreprenori.

Ce te-a inspirat să devii antreprenor și cum ai început în acest drum?

M-a inspirat dorința de a-i ajuta pe oameni să facă alegeri care să le susțină sănătatea și calitatea vieții,  să trăiască mai conștient, de a le reaminti constant despre importanța grijii de sine. Am început acest drum cu propriile mele provocări legate de sănătatea fizică, atunci când aveam 23 de ani și un corp extrem de rigid și încordat, pentru că îi acordam prea puțină atenție. Așa am început să practic yoga, apoi am mers spre terapia prin yoga, mult timp am făcut asta în paralel cu jobul meu corporate, până am decis să duc povestea la nivelul EKA și să creez o comunitate de specialiști dedicați stării de bine.

Care crezi că sunt cele mai importante calități pentru un antreprenor de succes?

Antifragilitatea, capacitatea de a se detașa și abilitatea de a face networking cu sens.

Cum identifici noi oportunități de afaceri și ce factori iei în considerare atunci când le evaluezi?

Personal, mă ghidez mult după intuiție și dacă „simt” ceva atunci când oamenii îmi propun idei noi, proiecte, servicii inovative. Mă uit și la trenduri internaționale și la ce spun organismele abilitate în domeniul în care activez (de exemplu, ideea business-ului nostru a luat în calcul multe “directive” ale Organizației Mondiale a Sănătății). Iau mereu pulsul în jurul meu și observ comportamentele de consum. Mă conectez constant cu oameni noi și dezbat idei.

Care sunt principalele greșeli pe care le-ai făcut în business și ce lecții ți-ai luat din ele?

Am acceptat în jurul meu oameni care mi-au influențat negativ sănătatea și starea de spirit crezând că sprijinul lor (chiar și cu acest preț) o să facă diferența, am sacrificat prea mult timp personal și, uneori, am fost prea optimistă sau entuziastă și asta m-a costat. În consecință, acum sunt mai atentă la oamenii pe care mi-i doresc în preajmă, la cum se simt anumite decizii în corpul și în mintea mea, la granițe personale și nivel de energie investit.

Cât de important este networking-ul în lumea antreprenoriatului și ce sfaturi ai pentru construirea de relații profesionale solide?

Aș spune că este cel mai important, pentru că fără oameni, nu reușim să deschidem porți. Sfatul meu este să gândiți întâi la nivel relațional și apoi tranzacțional orice interacțiune umană, iar când vine vorba despre business, să existe mereu o abordare bi-direcțională, de tipul win-win.

Cum echilibrezi nevoile afacerii cu viața personală și ce strategii folosești pentru a menține un echilibru?

Nu sunt întotdeauna cel mai bun exemplu la capitolul acesta, pentru că sunt genul care mereu se gândește la ce ar mai putea face, în ce să se mai implice, cu cine ar putea face echipă bună. Pentru mine, funcționează foarte bine schimbarea de perspectivă dată de călătoriile în locuri noi, socializarea, implicarea în activități de dezvoltare personală și somnul, care e cel mai bun prieten al meu.

Cum te menții la curent cu cele mai noi tendințe și tehnologii din industria ta și ce resurse folosești pentru informații?

Am comunități de specialiști pe care îi urmăresc îndeaproape pe LinkedIn, ascult podcasturi, citesc și îmi place să merg la evenimente la care găsesc oameni și povești inspiraționale.

Ce le recomanzi viitorilor tineri antreprenori ca să aibă succes?

Să pornească de la pasiunile lor în lansarea business-ului pe care și-l doresc, pentru că asta o să le dea energie și good vibes.

Să își aleagă în jurul lor mentori și oameni gata să îi susțină din toate punctele de vedere, dar mai ales mental. Asta pentru că provocările ca antreprenor sunt din zona rezilienței și a mindset-ului.

Și, nu în ultimul rând, să își păstreze întotdeauna timp și spațiu personal, pentru că aceste granițe vor fi întotdeauna puse la încercare.

Aplicațiile la EA sunt deschise. Verifică aici care este următorul deadline! 

Vrei să afli mai multe despre EA - The Entrepreneurship Academy?

Vrei să afli mai multe?
Stabilește-ți o întâlnire individuală cu un Admission Specialist

Partenerii noștri