Experiențe internaționale pentru studenții EA – The Entrepreneurship Academy

În fiecare an, studenții de la EA – The Entrepreneurship Academy merg în Learning Journeys – călătorii internaționale care au ca scop descoperirea mediului de afaceri internațional și interacțiunea cu antreprenori de succes de pe mai multe continente. 

Studenții de anul 2 din echipa Impakt au fost în Learning Journey în Africa de Sud și, pe lângă mediul economic diferit, au descoperit o grădiniță care avea nevoie de ajutor, așa că au decis să se implice. Au demarat astfel un proiect social complex, despre care ne-a povestit Maria Coteanu, una dintre studentele din echipa Impakt.

Despre experiența din Learning Journey

Cum ați ajuns în Africa de Sud? 

În cadrul programei de la facultate călătorim anual cu echipa noastră către o destinație diferită. Scopul deplasărilor, care durează între 4 și 8 saptamani (în funcție de anul de studiu), este să ne familiarizăm cu o cultură diferită față de a noastra, să studiem mediul de business din diferite economii și să ne dezvoltăm multilateral în calitate de antreprenori / viitori antreprenori. Anul acesta scopul deplasării a fost de a studia o economie în plina dezvoltare (emerging economy).

Cum sunteți organizați în săptămânile de Learning Journey la nivel de echipă, activități și obiective academice & personale? 

În anul 2 de studiu, pentru fiecare echipa este mandatory să se organizeze intern, atât pentru a pune la punct logistica deplasării propriu zise, cât și pentru activitățile pe care le desfășurăm. Totusi, facultatea facilitează pentru noi o serie de workshop-uri și activități pe durata Learning Journey-ului. 

Fiecare echipa pleacă în această călătorie cu o serie de obiective pe care trebuie să le îndeplinească în grup, cât și individual, la nivel academic și personal. Aceste task-uri și obiective se regăsesc sub diferite forme, precum Team Learning Contract-ul ( unde, la nivel de echipă, ne stabilim ce workshop-uri, vizite la companii și extra activități vom desfășura pentru a ne ajuta în atingerea obiectivelor) și Individual Learning Contract-ul (unde fiecare team entrepreneur își setează propriile obiective, în conformitate cu aria sa de interes).

Spune-ne care sunt top 3 experiențe memorabile din Learning Journey-ul pe care l-ați avut în Africa de Sud.

Deplasarea în Africa de Sud a fost una care ne-a marcat semnificativ pe fiecare dintre noi, cu fiecare zi petrecută acolo. Totuși, 3 experiente care au avut un impact semnificativ asupra noastra au fost:

  1. Vizita în townships, unde am desfășurat și Proiectul Social;
  2. Seria de workshop-uri despre neuroscience and how it affects us, as both entrepreneurs and individuals;
  3. Apusul pe care l-am prins împreună, ca echipa, pe Signal Hill, unde am realizat cât de norocoși suntem să fim împreună, pe un alt continent, și sa avem oportunitatea de a desfășura atât de multe activități, la doar 20 de ani. 

Cum a fost prima întâlnire cu mediul de afaceri din Africa de Sud? Care sunt 3 learninguri pe care le-ai luat cu tine după interacțiunile de acolo? 

A fost șocant sa descoperim cât de deschiși și ospitalieri sunt oamenii de acolo. Fiecare interacțiune cu un business owner, manager sau angajat a fost una deschisa, pline de learnings, unde surprinzătoare a fost disponibilitatea lor de a ne ajuta cu orice am avea nevoie. Personal, top 3 Learnings se refera la:

  1. A crea psychological safety intr-o organizatie takes you a long way. Asta înseamnă să creezi un mediu de business unde top priority, din punct de vedere al culturii organizationale, este ca oamenii ce fac parte din companie, să fie deschiși către a comunica orice informație, să nu le fie frică să greșească și să aibă interacțiuni sănătoase și benefice cu colegii. 
  2. Solve problems your community has. Ca antreprenori, este necesar să creăm business-uri care rezolva probleme, iar într-o țară cu emerging economy, în general putem găsi multe. Am participat la un festival de business de acolo, numit Africa Tech Summit, unde toate companiile adresau probleme comune întâlnite în comunitatea lor.
  3. Am ajuns la concluzia că e necesar să ne uităm la economie și la nivel global. La un moment dat ni s-a prezentat o companie care realiza diferite tartinabile din nuci pe care le exporta în America, unde sunt cumpărate la un preț semnificativ mai mare decât s-ar fi vândut în Africa. Astfel, compania respectivă avea o marjă de profit mult mai mare.

Learning Journey-ul a fost pentru voi și o experiență civică și umană excepțională. Ne poți povesti mai multe despre cum ați ajuns în Khayelitsha?

Am ajuns la gradinița Ilitha cu ajutorul Cosminei de la Consulatul Romaniei din Cape Town, și cu suportul mamei B (care a realizat numeroase proiecte pentru copiii din township atât la nivel de gradinita, cat și de școală), care ne-a ghidat pe tot parcursul proiectului, reușind să facem 2 vizite copiilor de acolo: una când am participat la absolvirea acestora, și alta când am organizat pentru ei un Christmas Party, oferindu-le cadouri și făcând activități cu ei. 

Ne poți spune mai multe despre proiectul pe care l-ați pornit acolo? Cum ați reușit să strângeți finanțare pentru el?

După prima vizită, ne-am îndrăgostit de copiii de acolo și am decis că vrem să îi ajutam. Împreuna cu Cosmina de la Consulatul României din CapeTown, și cu sprijinul mamei B, din organizatia Rotary Club, am analizat nevoile lor și am pus cap la cap un plan. Finanțarea am obținut-o prin Rotary, contribuind semnificativ și Cosmina. Așa am reușit să le oferim cadouri care sa îi ajute în următoarea etapă academică: școala.

După multe liste și activități logistice pe care le-am realizat cu echipa, am mers către grădinița Ilitha cu multe cadouri, decorațiuni, snacks-uri și materiale didactice pe care le-am oferit copiilor, cu care am avut sesiuni de arts & crafts și de joacă.

Ce planuri de viitor aveți pentru acest proiect? Pe ce durată se va desfășura?

Împreuna cu echipa, am decis să ducem proiectul mai departe și să continuăm colaborarea cu Consulatul României din CapeTown și cu Rotary Club, așadar am plănuit ca în primul rând să continuăm strângerea de fonduri online, prin platformele de socializare personale și cu ajutorul comunităților din care facem parte, și de a încuraja și viitoarele echipe ce vor călători în Africa de Sud să organizeze activități pentru ei.

Unde se pot face donații și până când? Cum va fi monitorizat proiectul pe viitor?

Donațiile sunt deschise oricând, pe perioada nedeterminată, fiind monitorizate prin intermediul organizației Rotary, care are deschis un cont internațional special pentru Ilitha. La nivel organizatoric, ținem în continuare legătura cu Consulatul României din Cape Town și cu colegii din anul 1, care vor face aceeași călătorie anul viitor.

Titular cont: Rotary Club of Sea Point – Benevolent Account

Număr cont: 071094938

Sucursală: Sea Point

Cod sucursală: 024109

Nume bancă: Standard Bank of South Africa Limited

Referință: Ilitha Donation/Name of Donor

Monedă: ZAR (South African Rand)

Adresă: 220 Main Road, Sea Point 8001, South Africa

Cod Swift: SBZA ZA JJ

Vrei să fii la curent cu experiențele internaționale ale studenților noștri! Urmărește-ne pe Instagram, Facebook sau TikTok!

Vrei să afli mai multe despre EA - The Entrepreneurship Academy?

Vrei să afli mai multe?
Stabilește-ți o întâlnire individuală cu un Admission Specialist

Partenerii noștri