Arhitectura: de la pasiune la idee de afacere

Câteva lucruri despre Armina Popeanu, EA Business Mentor

Armina Popeanu este arhitect și fondatoarea mai multor business-uri, iar din 2023 este și business mentor la EA – The Entrepreneurship Academy, unde sprijină studenții în drumul către deschiderea propriei afaceri. 

A urmat o facultate de arhitectură și, având un spirit antreprenorial dezvoltat, și-a dat seama că poate combina pasiunea pentru arhitectură cu cea pentru business și astfel să facă ceea ce-i place.

Dacă vrei și tu să vezi cum face asta, citește în continuare articolul nostru!

Ce funcție ocupi și unde?

Sunt fondator și Creative Mind. Cred că este un mix de roluri mai degrabă, pentru că sunt arhitect de profesie, dar antreprenor prin esență și minte creativă de când mă știu. Am fondat mai multe business-uri în cei 10+ ani de activitate, printre care și aBC – a Business of Creativity – ecosistemul integrat de educație antreprenorială în domenii creative, Lyria – Povestea ta Pictată – brandul premium de genți și pantofi, AArchitects – studio-ul de arhitectură și cofondator cil*SCHOOL – o școală cu programe de business aplicate care a debutat cu un program de mini-MBA pentru creative industries leaders. 

Armina Popeanu, Business Mentor EA - The Entrepreneurship Academy
Armina Popeanu, Business Mentor EA – The Entrepreneurship Academy

 

Despre experiența de Business Mentor

De ce crezi că e important ca antreprenorii aflați la început de drum să aibă susținerea antreprenorilor cu experiență? 

Personal am învățat foarte mult din experiența altora, din consultanță, programe de mentorat sau conversații pe care le-am avut, cărora le-am creat context de a se întâmpla. O discuție cu un antreprenor cu experiență cred că este o metodă bună să înțelegi contextul, piața și în general lucrurile la care nu te gândești. Cred mult în interdisciplinaritate ca direcție de viitor și în aceste conversații și interacțiuni ea se dezvoltă.

Personal am învățat foarte mult din experiența altora, din consultanță, programe de mentorat sau conversații pe care le-am avut, cărora le-am creat context de a se întâmpla. O discuție cu un antreprenor cu experiență cred că este o metodă bună să înțelegi contextul, piața și în general lucrurile la care nu te gândești. Cred mult în interdisciplinaritate ca direcție de viitor și în aceste conversații și interacțiuni ea se dezvoltă.

Cum ți-ai dat seama că vrei să fii antreprenor?

Spre anii terminali ai facultății am început să dezvolt un sindrom al impostorului destul de puternic față de proiectarea de arhitectură, deși am o atracție față de spațiile interioare de locuit, de horeca. A fost un moment ciudat, totuși oferisem mulți ani din viață arhitecturii cu toată pregătirea la desen dinainte și toate greutățile din timpul facultății pe care am făcut-o în plină criză din 2018.

Pe de altă parte, semnele au fost acolo mereu – îmi organizam colegii de la grădiniță, am fost șefa clasei, lider de opinie, am vândut mărar în piață, am lucrat verile de de la 12 ani și am avut tot soiul de side jobs în facultate sau gigs din liceu. 

Care crezi că sunt cele mai importante calități pentru un antreprenor de succes? 

Adaptabilitatea, cu tot ce vine ea – de la apetență la risc, la abilitatea de a înțelege contextul, capacitatea de a găsi propunerea ta de valoare, la agilitatea de a face schimbări atunci când e nevoie.

Ce sfaturi ai avea pentru viitorii tineri antreprenori? 

Să experimenteze – e cea mai bună perioadă să cauți, să descoperi, să aprofundezi și să te arunci… pe de altă parte, nu cred că strică și puțină gândire sustenabilă.

Ce înseamnă să fii antreprenor într-un domeniu creativ?

Pentru mine înseamnă libertate. În sine, antreprenorii creativi sunt cei  care includ actul de creație în activitatea lor profesională – crearea de servicii sau produse. Oricum ambele sunt profesii care se îmbină foarte bine, arhitectura fiind în sine o profesie liberală. Arhitectura cred că este mai mult decât o pasiune la mine, iar acest lucru ajută să te detașezi un pic de implicarea emoțională în profesie… una dintre capcanele creativilor.

Cât de importantă este creativitatea în antreprenoriat?

Cred că în toate domeniile este importantă creativitatea, cu atât mai mult în antreprenoriat unde este despre căutare de soluții, de strategii de promovare, a crea contexte favorabile etc. Chiar și în profesii ca arhitectura, cele din categoria Pro-C, așa cum este 4-C, modelul creativității, cu cele 4 stagii ale lui definite de către cercetătorul James Kaufman (mini-C, little-C, Pro-C și BIG-C), Pro-C este nivelul la care actul de creație este implicat în exercitarea profesiei, momentele de creație sunt de aproximativ 10%. 

Cum identifici noi oportunități de afaceri și ce factori iei în considerare atunci când le evaluezi? 

Pentru mine personal antreprenoriatul este despre libertate – în luare deciziilor, în program, în gândire. Contextul este important, așa că odată identificat încerc să văd care este dimensiunea pieței, care sunt principalii actori și mai ales care este potențialul. Cu mici excepții toate business-urile mele au început din conversații cu oameni, cred că e important să asculți, cu atât mai mult în start-ups și când e vorba de publicul țintă. 

Cât de important este să fii la curent cu noutățile din domeniu și să le aplici în business-ul tău? 

Crucial, tocmai pentru a lua în calcul oportunitățile care pot apărea funcție de context, momentul, crearea lor. În general e bine să ne ținem informați, cu atât mai mult în antreprenoriat.

Care sunt principalele greșeli pe care le-ai făcut în business și ce lecții ți-ai luat din ele? 

Nu le-am făcut încă pe toate, că nu am falimentat – dar am închis o fabrică de producție de marochinărie pentru că nu eram la momentul potrivit în industrie și eram așezată pe modelul de business. Așadar, am început AArchitects, aBC și cil*SCHOOL într-un mod foarte organizat ulterior. Principalele greșeli pe care încă le fac sunt legate de echipă și poate de agilitate ultra ridicată, dar asta se mai reglează odată cu vârsta. 

Dacă și tu visezi să ai propriul tău business într-o zi, dar nu știi de unde să începi, la EA – The Entrepreneurship Academy ești susținut de experți și profesioniști din domeniu din prima zi de facultate până în ultima. 
Te simți inspirat și vrei să afli mai multe despre noi? Vezi ce evenimente pregătim în perioada următoare pentru tine, pe link-ul de AICI!

Vrei să afli mai multe despre EA - The Entrepreneurship Academy?

Vrei să afli mai multe?
Stabilește-ți o întâlnire individuală cu un Admission Specialist

Partenerii noștri