Ce înseamnă să ai propriul business în timpul facultății?

Totul începe de la o pasiune sau de la dorința de a face ceva diferit. Cel puțin așa sună poveștile de succes ale studenților noștri, care au propriile business-uri. Ăsta este și cazul lui Gabi Frangu, care în anul 3 de facultate își deschidea deja al treilea business – MașinilaCheie.ro. 

Am vrut să vedem cum a fost parcursul lui educațional și profesional, așa că i-am pus câteva întrebări. Vezi ce insights ne-a oferit!

Care este produsul sau serviciul pe care îl oferi și ce îl face special?

MasiniLaCheie.ro este o platformă online prin care le oferim oamenilor oportunitatea să compare oferte de la firme verificate de rent a car și să rezerve direct online mașina care îi atrage cel mai mult. 

Cum ai pornit business-ul MașinilaCheie?

În momentul în care mă aflam în anul 3 de facultate am început să caut țări în care pot călători pentru Learning Journey. Printre filtrele mele se aflau afaceri în zona mea de interes, iar din întâmplare am găsit un peer-to-peer car rental în Estonia și am plecat acolo doar pentru acest business. 

Ce te-a inspirat să începi această afacere?

M-a inspirat dorința de a face ceva diferit, de a aduce valoare unei comunități, un business scalabil.

Cum ai început să dezvolți afacerea ta? Ai avut nevoie de investiții inițiale?

Am început împreună cu un coleg de facultate prin documentare și research, dar am renunțat la colaborare. Ulterior am intrat in contact cu un software developer care deja dezvoltă acest business și am devenit asociat, el căutând o persoana pe marketing ca partener. 

Ce obstacole sau provocări ai întâmpinat pe parcurs și cum le-ai depășit?

A înțelege ce înseamnă o nevoie și un nice to have. Proprietarii ne cereau diferite funcții care se adaptau la propriul lor business, dar nu și al celorlalți. A durat ceva timp până să realizăm că noi suntem cei care ar trebui să ghideze cum decurg închirierile în general. 

Care au fost cele mai mari realizări ale afacerii tale până acum?

Am avut câte 100 de rezervări pe lună, în iulie și august.

Ce lecții importante ai învățat din experiența de a conduce propria afacere?

Emoționalul trebuie să stea acasă la el. Trebuie să fii stăpân pe tine și pe inteligența ta emoțională pentru a putea conduce o afacere. A fi copleșit de emoții și trăiri, face ca deciziile luate să nu fie mereu cele mai bune.

Ce sfaturi ai pentru alți tineri care doresc să înceapă propriile afaceri?

Atunci când au o idee, în secunda doi s-o pună în aplicare, să nu aștepte sau să creadă că au nevoie de x lucru ca să înceapă. Dacă ne gândim prea mult la un lucru, începem să-i vedem părțile proaste și nu o să mai începem niciodată. 

Care sunt planurile tale pentru viitorul afacerii? Ai în vedere noi produse / servicii sau extinderea pe alte piețe?

Acum îmi doresc extinderea în alte tari mult mai dezvoltate pe rent a car, cum ar fi Grecia, Islanda sau Dubai.

Cum te-a ajutat mediul educațional de la EA – The Entrepreneurship Academy să te dezvolți profesional?

M-a făcut să înțeleg că o afacere nu este un lucru ușor și că eu sunt singurul care mă poate susține în călătoria mea. Nimeni nu o să vină de la spate să mă împingă ca să fac mai bine. 

Există elemente specifice din cadrul programului care au avut un impact semnificativ asupra modului în care îți conduci afacerea?

Da, cel mai important ar fi că am fost „obligați” să ne formăm un business din primele luni de facultate. La EA – The Entrepreneurship Academy studenții sunt ajutați să-și găsească ideea de business dacă nu au una, iar apoi, cu ajutorul business mentorilor își construiesc afacerea. 

Ai întâlnit provocări specifice sau momente dificile în parcursul tău antreprenorial? Cum le-ai gestionat?

Etica, am considerat că a fi eu complet fără perdea este ceva ok, dar din păcate nu este adevărat. Ca antreprenor trebuie sa fii flexibil și să-ți formezi comportamentul în funcție de context. Este nevoie de un anumit tip de comportament în cadrul unui investment process, alt tip de comportament alături de colegii de business. 

Ce sfaturi ai pentru alți studenți care își doresc să-și înceapă propria afacere în timpul facultății?

Time management is the key, nu pierde timpul cu entertainment care nu-ți generează knowledge.

Visezi să ai și tu propriul business într-o zi, la fel ca studentul nostru? La EA – The Entrepreneurship Academy ai mediul potrivit în care să-ți transformi orice pasiune sau dorință într-o afacere de succes.

Aplicațiile pentru 2024 sunt deschise! Vezi AICI care este următorul deadline.

 

Vrei să afli mai multe despre EA - The Entrepreneurship Academy?

Vrei să afli mai multe?
Stabilește-ți o întâlnire individuală cu un Admission Specialist

Partenerii noștri